Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Boşanma süreçleri ve boşanma psikolojisi, bir evliliğin sona ermesi sırasında hem kadın hem de erkek tarafını en çok zorlayan süreçtir.

Taraflar yılların verdiği alışkanlıklarından vazgeçerler, şiddetli geçimsizlik ya da başka bir sebeple boşanma davaları açılır. Belki anlaşmalı, belki çekişmeli boşanılır. Evler dağılır, yeni evler düzenlenir, yeni bir yaşam şekline alışma dönemi başlar.

Ortada eğer bir de çocuk ya da çocuklar varsa boşanma süreçleri ve boşanma psikolojisi en çok onları pençesine alır.

Bu yazımızda boşanmanın süreçleri, psikolojik etkileri ve boşanma psikolojisinin düzelmesi için neler yapılabileceği gibi konulara değineceğiz. Buyurun birlikte okuyalım…

BOŞANMA SÜREÇLERİ VE BOŞANMA PSİKOLOJİSİ

Boşanma süreçleri ve boşanma psikolojisi kadın ve erkeğin büyük umutlarla kurdukları yuvanın dağılması ile ortaya çıkar.

Nikah memurunun karşısında 2 evetle kurulan evlilik birliği geçerli sebeplerin varlığı ispatlandığında hakim karşısında sona erer.

Evlilik birliğinin sona ermesi boşanma olarak adlandırılır ve hiç kolay bir süreç değildir.

Kısa ya da uzun aynı evde yaşayan, bir hayatı paylaşan, dünyaya çocuklar getiren çift, artık evliliği sürdüremez noktaya gelince boşanmaya karar verir.

Boşanma süreçleri, geçerli bir sebebin ortaya çıkması ile başlar. Boşanma sebepleri, genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olarak 2’ye ayrılır.

  • Güven sarsıcı davranışlar,
  • Eşini sevmediğini beyan etme,
  • Cinsel ilişkiden kaçınma,
  • Eşi doğal olmayan yoldan cinsel birleşmeye zorlama,
  • Eşlerin aile bireylerine kötü davranması ve hakaret etmesi,
  • Aşırı borçlanma sebebiile icra takibine maruz kalma gibi sebepler genel boşanma sebepleri arasında yer almaktadır.

Özel boşanma sebepleri arsında ise

  • Zina veya aldatma
  • Terk
  • Suç işleme ve haysiyetsiz bir hayat sürme
  • Hayata kast, kötü veya onur kırıcı davranışlar
  • Akıl hastalığı gibi sebepler vardır.

Bu sebeplerden bir ya da birkaç tanesinin ortaya çıkması ile boşanma kararı zor da olsa verilir ve süreç işlemeye başlamış olur.

Karşılıklı avukatlar tutulur, dilekçeler hazırlanır veya avukatın verdiği hukuki danışmanlık hizmeti kapsamında ya da avukatlar aracılığı ile dava açılır.

BOŞANMA SÜREÇLERİ NEDİR?

Boşanma süreçleri anlaşmalı boşanma söz konusu ise daha kolaydır ama eğer çekişmeli boşanma söz konusu ise bu süreç daha çetrefilli olacaktır.

Bir boşanma davasının, boşanmaya karar verildiği andan, evliliğin resmen sona ermesine kadar uzanan zorlu bir süreci vardır. Bu süreçte, geçilecek aşamalar şöyledir:

  • Dilekçeleri verilmesi: Dava bu adım ile başlar.
  • Ön inceleme duruşması: Hakim bu aşamada tarafları dinleyerek yargılamanın konusunu netleştirir ve rotayı çizer. Mahkeme uyuşmazlığın konusunu ve tarafların birbirinden taleplerini dinler. Taraflar anlaşmaya çağrılır. Sulh gerçekleşmiyorsa tarafların dilekçelerinde beyan ettikleri delillerin toplanması için ara karar verilir. Deliller için ek süre tanınır.
  • Tahkikat duruşması: Boşanma davalarının en önemli aşamasıdır. Bu duruşmalarda tarafların dilekçelerinde sunduğu kanıtlar değerlendirilir, taraflar dinlenir, bilirkişi raporları yazdırılır.
  • Sözlü yargılama: Bu aşama boşanma davasının son aşamasıdır. Taraflara son sözleri sorulur.
  • Karar: Hükmün gerekçeleri okunur, hukuki ayrıntılar ilan edilir. Mahkemenin hükmü sözlü duruşma aşamasından yaklaşık bir ay sonra gerekçeli ve ayrıntılı olarak açıklanır.

Bizim 5 maddede anlattığımız boşanma süreçleri aslında hem kadın hem de erkek tarafı için oldukça sancılı bir süreçtir. Sonuçta belki de uzun yıllardır paylaşılan bir hayat sona erdirilmektedir, evler ayrılmakta, küçük çocuk varsa velayet savaşları verilmektedir. Hele bir de dava çekişmeli davaya döndüyse tarafların psikolojisi daha da yıpranmaktadır. 

Bu noktada her hem de erkek tarafı psikolojik destek almak isteyebilir.

PSİKOLOJİK DESTEK NEDİR?

Psikolojik destek kişilerin yaşadıkları sıkıntılarına çözüm yolu bulmayı hedefleyen bir hizmettir.

Bu hizmeti, konunun eğitimini almış psikologlar, terapistler ya da daha ileri aşamada bir sorun varsa psikiyatrlar verirler.

Boşanma süreçleri ve boşanma psikolojisi ile ne yapacağını bilemeyen, belki de ciddi anlamda yalpalayan kişiler bu desteği almalıdırlar. Boşanmanın verdiği sıkıntı, boşanma sonrasına alışmakta zorluk gibi durumlarda alınacak uzman desteği bu sürecin daha kolay aşılmasını sağlayacaktır. Yüz yüze ve baş başa verilen destek sonunda taraflar boşanma psikolojisinden daha kolay çıkıp, yeniden hayata karışabilirler.

BOŞANMA PSİKOLOJİSİ NEDİR?

Her yaştan insanın düğün dernekle kutladığı evlilik boşanma ile sonuçlandığında, hele de uzun süren bir evlilik ve çocuklar varsa boşanmanın ciddi bir travma yaratacağı gerçektir.

Her ne kadar taraflar isteyerek boşansa da, yılların sevgisi, aşkı, paylaşımını bir anda sona erdirmek kolay değildir.

İşte boşanma psikolojisi tam da budur. Alışkanlıklardan vazgeçme, yeni bir eve ve yaşama, ortaya çıkan yeni duruma adapte olmaya çalışma gibi durumlar boşanma psikolojisinin ta kendisidir. Her zaman kalabalık bir eve giderken birdenbire tek başına yaşanılan bir eve gitmek zorunda olmak, zili çalmadan kapıyı anahtarla açmak ve karşılayan birinin olmaması, yemeği tek başına yemek zorunda olmak gibi etkenler bile kişiye yalnız kalmış, terk edilmiş hissi verebilir.

Boşanma psikolojisi yalnız bırakılmışlık, terk edilmişlik, haksızlığa uğramışlık, pişmanlık, derin bir öfke gibi farklı hisleri barındıran bir psikolojidir.

BOŞANMA SÜRECİ EN KOLAY NASIL ATLATILIR?

Her insanın olaylara verdiği tepki ya da etkilenme derecesi farklıdır. Boşanmada da durum böyledir. Taraflardan biri daha az etkilenirken bir diğer taraf daha fazla etkilenebilir, psikolojisi daha çok yara alabilir, travması daha ciddi boyutlarda olabilir.

Bu durumda bir uzmandan destek almak gerekebilir.

Terapist ya da psikologdan alınacak profesyonel yardım sürecin daha kolay atlatılabilmesini sağlar.

Boşanmanın bir son değil hayata yeni bir başlangıç olduğu düşüncesini gerçeğe dönüştürmek sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.

Bu noktada aileden de destek alınabilir.

BOŞANMA SÜRECİNDE PSİKOLOJİK DESTEK TALEBİ

Boşanma sürecinde psikolojik destek talebi kendini yıpranmış, çaresiz ya da yalnız, terk edilmiş ve ya pişman hisseden taraf ya da taraflardan gelebilir.

Boşanma süreci ve sonrasında oluşan yeni durum için psikolojik destek talebi olan kişi uzman bir psikolog ya da terapiste başvurabilir. Bu başvuru sonucunda yapılan görüşmeler boşanma psikolojisini yaşayan kişiye fayda sağlayacaktır.

Öte yandan aile mahkemelerinde yer alan uzman pedagog ve ya psikologlar da bulunmaktadır. Pedagog boşanma sürecinde çocukların etkilenmesini önlemeye çalışırken, psikolog bireylerin, duygu ve düşüncelerini, davranışlarını, zeka ve yeteneklerini anlamaya çalışarak, onların davranışlarının düzeltilmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunur.

Ancak boşanma sürecindeki psikolojik destek talebi genellikle bireyler tarafından yapılır ve mahkeme haricinde çözülmeye çalışılır.

PSİKOLOJİK DESTEK HİZMETLERİ

Psikolojik destek hizmetleri, boşanma süreci ve boşanma sonrasında talep edilmesi halinde uzman psikologlar tarafından verilmektedir. Süreçte psikolojik olarak yıpranan ve boşanma psikolojisi yaşayan bireylere verilen bu destek hizmeti, kişinin kendisini daha iyi hissetmesi ve ortaya çıkan yeni duruma daha kolay alışması için verilmektedir.  

SÜREÇ NASIL İLERLER?

Boşanma süreçleri ve boşanma psikolojisi süreci, evliliği sona erdirmeye karar vermek başlar.  Taraflardan birinin ya da ikisinin birden boşanmaya karar ­vermesi ile mahkemeye başvurulur. Dava süreci yukarıda anlattığımız aşamalar teker teker geçilir ve boşanma gerçekleşir.

Evliliğin sona ermesi ile birlikte bu kez boşanma psikolojisine giren taraf ya da taraflar psikolojik destek almak ister ve bunun arayışına girer.

Taraflar bunun için de avukatından destek alabileceği gibi internetten de arama yapılabilir ve bu süreci daha kolay atlatmak için uzman desteği alınabilir.

AİLE TERAPİSİ ÜCRETLERİ

Aile terapisti ücretleri yaşanılan şehre, alınacak hizmetlere vb. farklı kriterlere göre değişim gösterir. Ortalama bir fiyat vermek gerekirse aile terapisti ücretleri 200 ile 1300 TL arasında değişim göstermektedir.

Siz de bütçenize uygun bir hizmet için iyi bir araştırma yaparak uzman desteğinizi alabilirsiniz.

Sorununuzun gerçekçi bir değerlendirmesi ve çözüm yolları için bize başvurabilirsiniz.

Boşanma süreçleri ve boşanma psikolojisi hakkında her sorunuza cevap vermek için buradayız. Aklınıza takılan ne varsa cevabını bulmak, boşanma davalarını açmak ve boşanma psikolojisinden bir an önce kurtulmak için bize kolayca ulaşabilirsiniz.
Boşanma davalarınızda, her türlü sorununuzda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz.

BOŞANMA PSİKOLOJİSİ

Sık Sorulan Sorular

Boşanma süreçleri ve boşanma psikolojisi hakkında hem kadınların hem de erkeklerin aklına takılan bazı belli başlı sorular vardır. Bu sorular ve cevapları aşağıda sizleri bekliyor:

Genel yargı erkeklerin boşanmadan daha az etkilendiği yönünde olsa da bu düşünce önyargılardan kaynaklanmaktadır. Çünkü erkekler de evliliğin sona ermesinden en az kadınlar kadar hatta belki de daha fazla etkilenmektedir. Çünkü, boşanma sonucunda konfor alanları darmadağın olur.

Çünkü evlilik erkeğe ciddi bir konfor sumaktadır. Yemeği hazır oluyor, çamaşırları yıkanıyor, ütüleniyor, ev ile ilgili erkek işi olan hariç bütün işler birileri tarafından yapılıyor.

Boşanma sonrasında ise erkekler tüm bu ilgilenmedikleri işlerle yüz yüze kalıyor. Hele bir de ortada çocuk varsa ve ilgilenmek zorundalarsa hayatları daha da zorlaşabiliyor.

Duygusal boşluktan ya da boşanmanın sebeplerinden söz bile etmiyoruz. Eğer kadının erkeği aldatması gibi bir sebeple boşanılıyorsa erkek daha da çok etkilenmektedir.

Uzun lafın kısası evliliğin bitmesi erkekleri hem maddi hem de manevi anlamda fazlasıyla etkilemektedir.

Kadın boşandığında gelecek kaygısı yaşayabiliyor, özgüven kaybı duyabiliyor, çevresindeki kişilere karşı güvensizlik hissi oluşabiliyor.

Ülkemizde boşanan kadınlar öncelikle suçluluk, yalnızlık ve ekonomik gücü de elinde değilse çaresizlik hissediyor. Evliliği sürdürebilecek özelliklere sahip olmadığını düşünen kadın, çocuklarına ve çevresine karşı görevlerini de yerine getiremediğini düşünüyor. Eşi tarafından sevilmediğini düşünen kadın kendini yetersiz ve değersiz görüyor. Eğer kadın bu dönemde ailesinden de destek alamazsa daha derin bir depresyonun pençesine de düşebiliyor. Aile destek olmak yerine suçlamaya başlarsa da çevresinden iyice uzaklaşan kadın büyük bir boşluğun içinden çıkmak, tüm bu olumsuz duygularla baş edebilmek için hem çevresinden hem de uzmanlardan destek alma noktasına geliyor.

Boşanma sürecinde çiftler belirli aşamalardan geçer. Evliliğimizi kurtarabilir miyiz çabaları bu aşamalardan sadece biridir. Bu aşama aynı zamanda şok ve inkar evresidir. Bu noktada “Bu aşamaya nasıl geldik” sorusuna cevap arayan çiftler uzatma dakikalarını oynamaya başladıklarını bir süre sonra anlayacaklardır. Kafalarında sadece boşanma kavramı olan kadın ve erkek daha sonra durumu kabullenme aşamasına geçerler ve mahkemenin yolunu tutarlar.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.
Gizlilik Politikası