Çekişmeli boşanma davası avukatı, eşlerin boşanmanın hukuki sonuçlarında anlaşamamasından doğan boşanma davasına bakan avukattır.
Taraflardan biri ayrılmak istiyor, diğeri istemiyorsa, taraflardan ikisi de çocuğun velayetini istiyorsa, istenen tazminat ve nafaka miktarında anlaşılamıyorsa çekişmeli boşanma söz konusu olacaktır.
Bu davada tarafların hakkını savunacak kişi ise avukattı. Bu davalar ortalama 1-3 yıl arasında sürebilir.
Yazımızda çekişmeli boşanma davası avukatı nedir, dava nasıl açılır, dava açma şartları nelerdir, kaç celsede biter gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI AVUKATI
Çekişmeli boşanma davası avukatı hakkında bilgi verebilmek için öncelikle çekişmeli boşanma davası nedir sorusuna yanıt vermek gerekir.
Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak ikiye ayrılır. Anlaşmalı dava adı üzerinde boşanmak isteyen eşlerin her konuda anlaştığı ve bu anlaşmayı bir protokole bağladığı boşanma türüdür.
Çekişmeli boşanma davasında ise anlaşma yoktur. Taraflar boşanma ile ilgili konularda anlaşamamıştır.
Bu davalara giren avukat, çekişmeleri ortadan kaldırıp, müvekkilinin istediği sonuçları alması için çaba harcar.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMANIN ŞARTLARI
Bir boşanma davasının çekişmeli dava olarak nitelendirilebilmesi için belli başlı şartların ortada olması gerekir.
Çekişmeli boşanma davasının ilk nedeni taraflardan birinin boşanmak istemesine rağmen diğerinin boşanmaya yanaşmamasıdır.
Mal paylaşımında anlaşamama, çocuk ya da çocukların velayetinin kimde kalacağı, tazminat ve nafaka konusunda anlaşmazlık vb. nedenler de diğer çekişmeli boşanma davası sebepleridir.
Bu şartların bir ya da bir kaçının varlığı davayı çekişmeli boşanma davasına dönüştürür.
Boşanma davası açma sebepleri arasında, zina, hayata kast ve kötü davranış, haysiyetsiz yaşam sürmek, terk, evlilik birliğinin sarsılması, akıl sağlığının yerinde olmaması gibi sebepler vardır.
Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanma iddialarını bu gerekçelere dayandırmak zorundadır. Gerekçeyi özellikle davayı açan tarafın göstermesi gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma davası avukatı da bu sürecin her anında yer alarak müvekkilinin hak kaybı yaşamasını önler.
SÜREÇ NASIL İLERLİYOR?
Boşanma davası, boşanmak isteyen taraf ya da tarafların yaşadıkları yerdeki aile mahkemesine boşanma dilekçesini vermesiyle başlar. Daha sonra dava dilekçesi davalı tarafa tebliğ edilir. Bu noktada davalı isterse 2 hafta içinde cevap dilekçesi yazabilir. Davacı da bu cevap dilekçesine 2 hafta içinde cevap verebilir.
Dava ve cevap dilekçesinde dayanılan deliller gösterilmelidir.
Davacı da davalının verdiği cevap dilekçesinin kendisine tebliğ edilmesinden sonra 2 hafta içinde karşı bir cevap dilekçesi verme hakkına sahiptir. Davalı da bu cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren 2 hafta içinde bir cevap dilekçesi verebilir.
Yani davanın tarafları olayları tartışmak için mahkemeye ikişer adet dilekçe verme hakkınsa sahiptir.
Daha sonra sıra “Ön inceleme duruşmasına“ gelir.
Çekişmeli boşanma davası avukatının yer aldığı bu ilk duruşma genellikle bir celsedir. İstisnai durumlarda ikinci bir celse yapıldığı olur.
Bu duruşmada mahkeme, taraflar arasındaki anlaşmazlığın nedenlerini ve birbirlerinden taleplerini tespit etmeye çalıştığı gibi tarafları sulhe çağırır. Taraflar sulhe yanaşmıyorsa bu durum imza altına alınır.
Tarafların delilleri toplamaları için ara kararlar oluşturulur ve süre verilir.
Bir sonraki adım tahkikat duruşmalarıdır. Bu aşama, boşanma davasının en önemli aşamasıdır. Bu aşamada deliller sunulur, tanıklar dinlenir. Taraflar iddialarını ortaya döker.
Karar öncesi son aşama ise sözlü yargılama aşamasıdır. Bu aşama son duruşmadır.
Son aşama ise karar aşamasıdır. Verilmiş olan hüküm sözlü duruşmadan ortalama bir ay sonra gerekçeli olarak açıklanır.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Boşanma davanızda bir boşanma avukatından yardım ve destek almayacaksanız boşanma dilekçenizi kendiniz doldurmak zorunda kalabilirsiniz.
Bu aşamada internette bolca bulabileceğiniz boşanma davası dilekçe örneklerini incelemenizi ve dilekçeyi ondan sonra doldurmanızı tavsiye ederiz.
Dilekçede öncelikle davanın açılacağı hakimliğin adının olması gerekmektedir.
Daha sonra ise sırayla,
- Davalının adı- TC kimlik numarası,
- Adresi
- Davalının adı- TC kimlik numarası
- Adresi
- Dava konusu
- Açıklamalar
- Hukuki nedenler
- Deliller
- Sonuç ve istem bulunmalıdır.
Dilekçede hem davalının hem de davacının imzaları ve imza tarihi de olmalıdır.
Bize ulaşın, boşanma davasında kazanan taraf siz olun…
Aile hukuku alanında ve boşanma davalarınızda, her türlü sorununuzda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Sorununuzun gerçekçi bir değerlendirmesi ve çözüm yolları için bize başvurabilirsiniz.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA AVUKATI ÜCRETLERİ
Çekişmeli boşanma avukatı ücretleri tamamen müvekkil ile avukat arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Davanın niteliği de boşanma avukat ücretlerine etki eder.
Ancak yasa gereği avukatlar “Asgari Avukatlık Ücret Tarifesi”nin altında bir ücrette anlaşamazlar.
Boşanma davalarında 2021 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen ücreti tutarı 4.080 TL olarak belirlenmiştir.
Çekişmeli boşanma davasında bu rakam genellikle asgari ücretin üzerindedir. Hatta üst sınır yoktur. Alınacak ücret tamamen davanın niteliğine ve avukat-müvekkil arasındaki anlaşmaya bağlı bir durumdur.
Sık Sorulan Sorular
Çekişmeli boşanma davaları ve boşanma avukatı ile ilgili olarak hemen herkesin aklına gelen bazı sorular vardır. Bu sorular ve cevapları aşağıda sizleri bekliyor.
Çekişmeli boşanma davasında hakim önce evlilik hakkında sonra da boşanma sebepleri hakkında sorular sorar.
Boşanma gerekçeleri arasında yer alan zina, aldatma, hayata kast ve kötü davranış, haysiyetsiz yaşam sürmek, terk, evlilik birliğinin sarsılması, akıl sağlığının olmaması gibi sebepler hakkında bilgi almak isteyen hakim sebep olarak ne gösterildiyse onun hakkında bilgilenmek ister ve sorularını bu yönde sorar.
Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşması “Ön inceleme duruşması“dır.
Bu duruşmada hakim, taraflar arasındaki anlaşmazlığın nedenlerini ve birbirlerinden taleplerini tespit etmeye çalışır. Ayrıca tarafları sulhe çağırır. Taraflar sulhe yanaşmıyorsa dava devam eder.