Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EVLENME EHLİYET BELGESİ NEDİR, NASIL ALINIR?

Evlenme ehliyet belgesi nedir sorusuna cevap arayanların sayısı Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin sayısı ve bu kişiler arasında artan evliliklere paralel olarak artmaktadır.

Çünkü bu belge nikah başvurusu için gerekli belgeler içinde yer alan önemli belgeler arasında yer alır. Evlilik için karar vermiş ve ilk adımı atmaya hazırlanan çiftlerin mutlaka alması gereken bu belge evlenecek çiftlerin evlenmesine engel bir durum bulunup bulunmadığının araştırılması sonucu verilir. Belge ile kadın ve erkeğin evlenmesine mani bir durum olup olmadığı resmi olarak incelenir, belge tarafların yaş ve medeni hal gibi konularda evlilik ehliyetine sahip olduğunu resmi olarak kanıtlar. Bu ehliyet Türkiye’de genellikle yabancı uyruklu vatandaşlardan istenmektedir. Zira Türk vatandaşlarının bu bilgileri sistemde gözükmekte ancak yabancı uyruklu vatandaşların bilgileri sistemde bulunmamaktadır. Bu nedenle de bu belge yabancı uyruklu vatandaşlardan istenmektedir.

EVLİLİK EHLİYETİ / EVLENME EHLİYET BELGESİ NEDİR?

Yukarıdaki kısa açıklamadan sonra sıra konuyu detaylandırmaya ve öncelikle evlenme ehliyeti belgesi nedir sorusunu cevaplamaya geldi.

Nikah başvurusunda bulunan kişilerin evlenmeden önce evliliğe mani olabilecek bir durumlarının bulunup bulunmadığı, yaş ve medeni hallerinin resmi olarak kanıtlanması için verilen bilgilendirici belgeye evlenme ehliyeti denir.

Bir yönüyle yabancı uyruklarının başka bir ülkede ya da yabancı uyruklu biri ile evlenecek kişinin ülkesinde nikah kıyılması için kullanılacak evlenme belgesi olarak da tanımlanabilir.
Bu belge nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında bulunmaktadır.

Evlenme ehliyetinde başvuran kişinin adı ve soyadı, anne baba adı, doğum tarihi, medeni hali ve evliliğe bir engelinin bulunup bulunmadığı yer almaktadır. Bu ehliyet ülkemizde genellikle yabancı uyruklu kişilerden istenmektedir. Yeni evlilik sisteminde Türk vatandaşlarının bu bilgileri sistemde gözükmektedir. Fakat sistemde kayıtlı olmayan kişilerin evlenme belgesi alması zorunlu kılınmıştır. Sistemde yer alan kişiler için ise aile kütük bilgisi evlenme ehliyeti yerine geçmektedir.

Bu belgeye aynı zamanda çok dilli evlenme ehliyet belgesi de denmektedir.

KİMLER EVLENME EHLİYET BELGESİ ALMALI?

Evlenme ehliyet belgesi nedir kadar önemli bir soru ve cevap da bu belgeyi kimlerin almasının gerekli olduğudur.

Evlenecek herkes bu belgeyi almak zorunda mıdır?

Aslında teknik olarak herkes bu belgeyi almak zorundadır ama belgenin cevabını verdiği sorular Türk vatandaşları söz konusu olduğunda evlilik sisteminde bilgileri yer almaktadır. Bekar mıdır, evlenmeye engel bir durumu var mıdır gibi sorular E-Devlet’te yer almaktadır.
Bu bilgileri Türk vatandaşlı sisteminde yer almayanlar yabancı uyruklulardır.

Yabancılar, sığınmacı ve mülteciler, evlenme ve boşanmada bulundukları ülkenin hukukuna tabidirler. Bu nedenle evlenme yaşı, evlenme ehliyeti ve evlenme şartları gibi konularda Türk Hukuku’nun yasalarına uymak zorundadırlar.

Bu kişilerin, evlenme engellerinin bulunup bulunmadığı, Türkiye’de nüfus kaydı tutuluyorsa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden verilecek evlenme ehliyet belgesi ile henüz nüfus kaydı tutulmamış ise emniyet makamlarınca tutulan dosyalardaki bilgilere göre tespit edilebilmektedir.

Bu nedenle şu kişiler evlenme ehliyeti belgesi almak zorundadır:

  • Türkiye’de evlenecek yabancı uyruklular
  • Yurt dışında evlenecek Türkler
  • Uluslararası koruma kanunu kapsamındaki yabancı uyruklular

Yabancılar için evlenme ehliyet belgesi gerekli olmayan durumlar da vardır. Eğer bu kişiler kendi ülkelerinden ya da bulundukları ülkelerdeki temsilciliklerden hem “bekarlık belgesi” hem de “doğum belgesi” aldıkları takdirde ayrıca evlenme ehliyet belgesi almalarına gerek kalmıyor.

EVLENME EHLİYET BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Evlenme ehliyeti belgesinin nereden alınacağı kimin alacağına göre değişen bir durumdur. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklular ile yurtdışında evlenecek Türklerin belgeyi aldığı yerler farklıdır.

Türk vatandaşları için nüfus müdürlüğü evlenme ehliyet belgesi alınacak kurumdur. Bağlı olunan nüfus müdürlüğüne başvurulması yeterlidir.

Ancak,
Yabancı uyruklular kendi ülkelerinden ya da o devletin yerel temsilciliklerinden evlenme ehliyet belgesi alabilir.

Türkiye’de göç idaresi evlenme ehliyet belgesi veren kurumlar arasındadır.

Türkiye’de bulunan vatansız, mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde olanlar ya da uluslararası koruma başvuru sahiplerinin evlenme ehliyet belgesi ise il göç idaresi müdürlükleri tarafından tutulan dosyalarındaki kayıtlara göre, göç idareleri tarafından verilir.

Evlenme ehliyet belgesi yabancı kişiler tarafından alınınca evlilik akdinin yapılmasının önünde en azından resmi olarak bir engel kalmamış olur.

EVLENME BELGESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Evlenme belgesi için gerekli evrakları nelerdir sorusu da evlenme ehliyet belgesi nedir kadar sorulan bir sorudur.

Uluslararası bir niteliği olduğu kabul edilen belgeyi almak için uzun bir süreç olduğunu ve gerekli çok evrak olduğunu düşünenlere iyi bir haberimiz var.
Aslında bu belgeyi almak oldukça kolay.

Eğer yabancı uyruklu bir kişi ülke sınırları içerisinde bir Türk vatandaşı ile evlenecekse Türk vatandaşının belgeyi alması için vukuatlı nüfus kayıt örneği yeterli oluyor. Bu nüfus kayıt örneğiyle belediyelerde evlilik işlemlerine başvurabilirsiniz.

Yurt dışında nikah yapmayı düşünenlerin de bu belgeye ihtiyacı olacaktır.
Yabancı uyruklu vatandaşlar da kendi ülkelerinden veya temsilciliklerinden bu belgeyi kolayca alabilir.

Evlilik ehliyeti belgesi hem yurt içinde hem de yurt dışında, gerekli makamlarda başka hiçbir belgeye ihtiyaç duyulmadan evlenmeye olanak sağlıyor.

ULUSLARARASI EVLENME EHLİYET BELGESİ NASIL ALINIR?

Uluslararası evlenme ehliyet belgesi, Türkiye’de evlenmek isteyen yabancı uyruklulardan ve yurt dışında evlenme hazırlığında olan Türk vatandaşlarından istenen bir belge. Belgenin geçerli olabilmesi için usulüne uygun tasdik edilmiş olması gerekmektedir.

Ancak bir Türk vatandaşı yabancı uyruklu bir kişi evlenecekse o kişinin ülkesi, Türkiye’nin apostil anlaşması olan ülkeler arasında yer alıyorsa, apostil onayı almış belgelerin Türkiye’de tekrar onaylatılması gerekmiyor. Evlenme ehliyet belgesi, medeni durum belgesi ve doğum belgesi apostil onaylı ise sadece noterden yeminli tercümesi yapılması yeterli oluyor.

Bu noktada apostil nedir onu da kısaca açıklamak gerekir:
Apostil, bir belgenin gerçeğinin tasdik edilmesi başka bir ülkede yasal olarak sağlanmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir.

Uluslararası evlenme ehliyet belgesi yazılı olarak talep edilmelidir. Bunun için başvuruda bulunulan kurumdan alınacak başvuru formu doldurulur ve kimlik ibrazından sonra başvuru formu imzalanır.

Türkiye’de bulunan yabancı ülke vatandaşları, İstanbul konsolosluklarından alacakları belgeyi, ilçe kaymakamlığında onaylatılmalıdır. İstanbul’da konsoloslukları olmayanlar için gidilecek makam ise Ankara konsolosluklarıdır. Buradan alınacak belge ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda tasdik ve tercüme ettirilmelidir.

Yukarıda dikkat çektik ama eğer evlenme ehliyet belgesi Türkiye’den alındıysa ve yurt dışı yetkili makamlara sunulacaksa mutlaka apostil şerhinin olması gerekmektedir. Evlenecek kişilerin buna dikkat etmesi işlemlerin hızı yürümesi açısından önemlidir.

H2: EVLENME EHLİYET BELGESİ ÜCRETİ NE KADAR?

Geldik evlenme ehliyet belgesi nedir kadar hatta ondan daha çok merak edilen konuya: Belgenin ücreti.

Evlilik hazırlığında olanların zaten çok masrafı olduğu için bir de belge parası ödemek istememeleri doğaldır ki evlenme belgesi Türkiye sınırları içinde ücretsizdir. Nüfus müdürlüğüne giden herkes para ödemeden bu belgeyi alabilir.

Ancak, yurt dışındaki resmi makamlardan ve temsilciliklerinden alınacak belge için ödenmesi gereken ücret gidilen kuruma göre değişebilir. Belgenin ücreti de bizzat kuruma giderek öğrenilebilmektedir.

EVLENME EHLİYET BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR?

Evlenme ehliyeti belgesi geçerlilik süresi olan ve bu süre zarfında kullanılmadığında geçerliliği ortadan kalkan bir belgedir. Türkiye’de bu süre 6 aydır. 6 ay içinde kullanılmayan belge hiçbir işe yaramaz. Yabancı ülkelerde ise geçerlilik süresi bulunulan ülkeye göre değişmektedir.

EVLENME EHLİYET BELGESİ E-DEVLETTEN ALINIR MI?

Türkiye’de e-devlet sistemi pek çok belgenin kurumlara gitmeden alınmasını ve hayatın kolaylaşmasını sağlayan bir sistem. İkametgahtan sabıka kaydına kadar pek çok belge buradan kolayca alınabiliyor ama evlenme ehliyet belgesi bu belgelerden biri değil. Zira bu belge kurumlara bizzat başvurarak alınması gereken belgelerden biri.

Ancak İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı “Ülkemizde uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancılar 07/05/2021 tarihinden itibaren il göç idaresi müdürlüklerine gelmeksizin e-Devlet üzerinden müracaat ederek Evlenme Ehliyet Belgesi alabilmektedir.” duyurusunu Haziran 2021’de yaparak bir istisna oluşturmuştur.

Bu durumda, e-Devlet üzerinden yapılan online başvurunun değerlendirmeye alındığına ilişkin bilgilendirme e-Devlet üzerinden yapılır. Başvuruların il göç idaresi müdürlüklerince olumlu veya olumsuz değerlendirildiğine ilişkin bilgilendirme ise başvuruda beyan edilen cep telefonlarına mesaj yoluyla gönderilir. Başvuruları olumlu değerlendirilen yabancılar, il göç idaresi müdürlüğüne müracaat etmeksizin e-Devlet üzerinden evlenme ehliyet belgelerinin çıktısını alabilir.

Karekodlu olarak üretilecek evlenme ehliyet belgeleri https://www.turkiye.gov.tr/belge-dogrulama adresinden doğrulanabilir.

EVLENME EHLİYET BELGESİ TEK ALINIR MI?

Evlilik iki kişinin varlığı ile gerçekleşen bir eylem olduğu için evlenme ehliyet belgesi alımında bir kişi gitse yeterli olur mu yoksa iki kişi de gitmeli mi sorusu akla gelebiliyor.

Başvurunun, evlenilecek kişi ile birlikte yapılması gerektiğini bu noktada belirtmemiz gerekiyor. Türkiye’nin yurtdışı temsilciliklerine belge almak için başvuruda bulunacak çiftlerin evlenmek istediklerini belirten imzalı dilekçelerini birlikte imzalamaları gerekiyor.
Yani bu belge tek başına alınabilecek belgeler arasında yer almıyor.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Evlenme ehliyeti belgesi nedir konusunun en can alıcı bölümlerini buraya kadar aktardık.
Şimdi sırada konu ile ilgili en çok sorulan ve cevabı her platformda aranan sorulara kısa yanıtlar vermeye geldi.

Evlenme ehliyet belgesi nereden alınır?

Türk vatandaşları için nüfus müdürlüğü evlenme ehliyet belgesi alınacak kurumdur. Bağlı olunan nüfus müdürlüğüne başvurulması yeterlidir.
Ancak,
Yabancı uyruklular kendi ülkelerinden ya da o devletin yerel temsilciliklerinden evlenme ehliyet belgesi alabilir.
Türkiye’de göç idaresi evlenme ehliyet belgesi veren kurumlar arasındadır.
Türkiye’de bulunan vatansız, mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde olanlar ya da uluslararası koruma başvuru sahiplerinin evlenme ehliyet belgesi ise il göç idaresi müdürlükleri tarafından tutulan dosyalarındaki kayıtlara göre, göç idareleri tarafından verilir.

Evlilikte ehliyet zorunlu mu?

Evlenme kararı alan bazı kişilerin evlenme ehliyeti almaları zorunlu. Kişiler tam kimlik bilgileri ile beraber nüfus açısından evliliğe bir engeli bulunmadığına belgeyi almalıdır.
Belgeyi alması gereken kişiler ise,
• Türkiye’de evlenecek yabancı uyruklular
• Yurt dışında evlenecek Türkler
• Uluslararası koruma kanunu kapsamındaki yabancı uyruklulardır.

Evlenme ehliyet belgesi kalktı mı?

Evlenme ehliyeti belgesi kalkmadı ama Türk vatandaşlarının birbirleri ile evlenmeleri aşamasında bilgileri sistemde gözüktüğü için onlardan istenmemektedir.

Evlenme ehliyet belgesi e devletten alınır mı?

Evlenme ehliyet belgesi e-Devlet’ten alınabilen belgelerden değildir. Bu belge kurumlara bizzat başvurarak alınması gereken belgelerden biridir.

Ancak İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı “Ülkemizde uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancılar 07/05/2021 tarihinden itibaren il göç idaresi müdürlüklerine gelmeksizin e-Devlet üzerinden müracaat ederek Evlenme Ehliyet Belgesi alabilmektedir.” istisnası yapmıştır.

E-Devlet’e evlenme ehliyeti belgesi almak için giriş yapıldığında kullanıcıların karşısına “Bu hizmetten sadece yabancı uyruklu kullanıcılar faydalanabilmektedir” ibaresi çıkmaktadır.

Yorum yaz

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.
Gizlilik Politikası